Opas vihkotallimaailmaan

Opas vihkotallimaailmaan

ViestiKirjoittaja Mitchie » 21.02.2014 16:09

Opas vihkotallimaailmaan>> YLEISTÄ

--  mikä on vihkotalli?
Kysymys, joka on varmasti monen ummikon mielessä törmätessään ensimmäistä kertaa aiheeseen. Vihkotalli on täyttä mielikuvituksen tuotetta vihon sivuille kirjailtuna. Vihkotalli toimii mielikuvituksessa kuin oikea talli, mutta ilman fyysistä rasitusta pitkistä päivistä oikealla tallilla lantaa lapatessa ja ratsastaessa monta hevosta päivittäin. Ainut mitä vihkotallin tekoon tarvitset on vihko, kynä ja roimasti mielikuvitusta. Omat talliunelmat voit toteuttaa vain muutamalla eurolla.

-- vihkotallin teko
Jokainen lähtee vihkotallinsa kanssa liikkeelle omasta lähtökohdastaan, toiset lähtevät rakentamaan tallia nimen, rodun tai tallin ns. painotuksen ympärille. Yksi asia on kumminkin kaikkien hyvä miettiä ensin, jaksanko pitää tätä tallia? Vaikka vihkotallit ovatkin rento harrastus ei se ole mukavaa jos nousee talleja vauhdilla pystyyn ja samantein samalla vauhdilla ne kaatuvat, kuka siitä edes hyötyy?

Vihkotalli lähtee omasta päästäsi, ei muiden päätöksestä, painostuksesta tai muusta ulkoisesta tekijästä. Vihkotallisi on sinun ja sinua varten, ei muiden ja muita varten. Toteutukseen on monta tapaa, alkuperäiset vihkotallit kumminkin löytää vihosta tai kansiosta. Word on nykypäivänä myös suosittu keino toteuttaa talli, mutta paras vaihtoehto on ihan oma kädenjälki ruutupaperilla. Tietotekniikka on myös hyvin arvaamaton toisinaan, joten kaikki vihkotalleihisi liittyvä voi kadota bittiavaruuteen alta sekunnissa.

Vihkotalli sisältää yleensä vähintään esittelyn ja hevoset, loppusisältö on täysin oman mielen mukaan rakennettavissa.

>> KILPAILEMINEN

-- kilpailulajit
Vihkotallit ovat hyvä vaihtoehto toteuttaa unelmia kouluratsastuksen Grand Prix -radoilla ja 160cm esteradoilla - ilman minkäänlaista ratsastustaitoa oikeassa elämässä. Voit kilpailla aivan niin paljon ja vaativissa luokissa kuin haluat. Voit elää hetken unelmaasi lahjakkaana kouluratsastajana tai vaikka pelottomana kenttäratsastajana. Vihkomaailmassa ei ole mitään rajoituksia kilpailulajien suhteen, muuten kuin osallistujien määrässä - toisille lajeille on enemmän kysyntää kuin toisille, on aivan eri asia järjestää esteratsastuskilpailut kuin poolokilpailut.

-- kilpailujen järjestäminen
Kuka tahansa saa järjestää kilpailuja, lajista kuin lajista. On kumminkin hyvä miettiä mihin oma taito riittää, eikä lähteä järjestämään kuvallisille hevosille tarkoitettuja näyttelyitä kylmiltään tietämättä mitään hevosen rakenteesta. Harjoitus tekee mestarin ja tähän voimmekin suositella match shown järjestämistä, mikä on leikkimielisempi näyttely. Kilpailut voidaan myös rajata tietylle ryhmälle, rodulle, seuralle tmv. Tulokset kilpailuista on hyvä hoitaa tarpeeksi ajoissa nähtäville.

-- kilpailuihin osallistuminen
Osallistua voi tietenkin kaikki, mutta tietenkin täytyy noudattaa järjestäjän asettamia rajoituksia, jotka voivat olla esimerkiksi ratsun rotuun ja ikään liittyviä. Yleisin osallistumismuoto kilpailuihin on Ratsastaja (mahd. seura) - Ratsu.

>> HEVOSKASVATUS

-- yleistä
Vihkohevosten kasvatuksella pääset toteuttamaan unelmiasi huippukasvattajana, ehkä. Tallia perustaessa on hyvä ottaa selvää kasvatusrodustaan, sen potentiaalista, perusluonteesta, rotumääritelmästä... Et pysty kasvattamaan uskottavasti rotua, josta tiedät hyvällä tuurilla vain nimen, sään ja sallitut värit. On myöskin tärkeää kartoittaa rodun suosio, sillä ei ole mitään järkeä kasvattaa harvinaista rotua jatkuvalla syötöllä ja huomata pian, että kaikki kasvatit ovat jääneet käsiin. Tietenkin jos haluat harrastaa täysin omaksi iloksi, eikä sinulla ole edes halua myydä kasvattejasi, on asia aivan eri.

-- ratsuponit ja welsh part bred
Monille ratsuponit ja wpb -ponit tuottavat harmaita hiuksia polveutumisiensa kanssa, toisille taas tuottaa harmaita hiuksia se kuinka ihmiset eivät osaa merkata poninsa rotua oikein. Ratsuponijalostus ei ole yhtään sen vaikeampaa kuin minkään muunkaan rodun jalostus, ainoa oikea ongelmakohta tulee nuorimmille harrastajille poniveriprosentin laskemisessa, joka lasketaan isän poniveriprosentti + emän poniveriprosentti / 2. Virtuaalisia-sivustolta löytyy kumminkin kätevä veriprosenttilaskuri.
Suomalainen ratsuponi:  Ratsuponi on kevyt, sporttinen risteytysponi, jonka jalostamisella pyritään saamaan isokokoisia suoritusponeja (lähellä 148cm) niin koulu- kuin esteratsastukseen. Ratsuponi on hevosen ja ponin risteytys, tai hevosen/ponin ja em. risteytyksen tulos. Suomessa ratsuponijalostukseen hyväksytyt rodut ovat täysiveri- ja puoliverihevoset, newforest, connemara, welshit, russ ja ulkomaiset ratsuponit. Ratsuponissa kuuluu olla vähintään 25% poniverta. Ratsuponin "rotu" määräytyy samanlailla kuin puoliveristenkin, eli sen syntymämaan mukaan.
Welsh Part Bred: WPB:n jalostuksessa pyritään myös saamaan aikaan sporttisia, suorituskykyisiä poneja kilpakentille. WPB on minkä tahansa welsh sektion ja puoli- tai täysverisenhevosen risteytys, kumminkin cob-tyypin ponien käyttöä pyritään minimoimaan, varsinkin puoliverihevoseen risteytettynä, sillä tästä risteytyksestä syntyy ennemmin hunter-tyyppinen risteytys, eikä sporttinen urheiluponi. WPB:ssä tulee olla welshverta vähintään 12,5%.

-- puoliveriset
Puoliverinen on lämminverinen ratsuhevonen ja ehdottomasti maailman suorituskykyisin ratsuhevonen. Puoliverisistä on moneen lajiin, niin koulu-, este- kuin kenttäratsastukseen ja valjakkoajoonkin. Nykyään puoliverirodut ovat keskenään hyvin yhtenäisiä, mutta edelleen voi havaita eri roduissa niiden ominaisia piirteitä. Eniten puoliverisistään tunnettu on varmasti Saksa, josta löytyy rotuja moneksi, mutta nykyään tämäkin maa yrittää yhtenäistää puoliverikasvatuksensa yhdeksi kansalliseksi roduksi yhdistämällä nykyisen jaottelun hevosten parhaat puolet. Puoliverisen 'rotu' siis määräytyy sen mukaan, missä maassa hevonen syntyy, tietenkin on poikkeuksia jolloin varsa rekisteröidään jonkin toisen maan kantakirjaan ja näin Suomessa syntynyt puoliverivarsa onkin holstein, eikä suomalainen puoliverinen. Puoliverijalostuksessa on myös täysiveristen käyttö sallittua.
Avatar
Mitchie
Ylläpitäjä
 
Viestit: 138
Liittynyt: 19.02.2014 01:43

Paluu Tiedotus

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron